L'olivera, cultiu mil·lenari

Segons els historiadors, l'olivera va ser introduïda a la zona pels grecs, i més tard pels romans, a través de les seves incursions colonitzadores. Alguns topònims com Olestium o Fliuanu Oleum, demostren l'abundància d'oliveres a la zona del riu Sénia.

Ja, durant l'època medieval, en el llibre Novè dels Costums de Tortosa es fa referència a lleis especials per als molins fariners i d'oli. Altres testimonis escrits, com una declaració oficial de béns realitzada en 1353, publicada en l'obra d'Enric Bayerri Història de Tortosa i la seva comarca, demostren com la majoria de pobladors tenien oliveres, garrofers i vinyes.
Però no va ser fins el segle XVIII i XIX que l'oli d'oliva i el seu comerç van esdevenir una riquesa agrícola pròpia de les Terres de l'Ebre fins convertir Tortosa en la capital de l'oli de tota Espanya a principis del segle XX.

L'actual Denomonació d'Origen Protegida és un premi a la riquesa de la terra i l'esforç dels productors per conservar la tradició d'un conreu mil·lenari, que tot i el pas dels segles, encara conserva les seves arrels.
Logo denominació d'origen protegida Logo del Departament d'Agricultua, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya Logo del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural Logo de la diputació de Tarragona Logo de Terres de l'Ebre
© D.O.P. Oli del Baix Ebre i Montsià | Ctra. Raval de Crist, s/n | Tortosa | Tel. 977 58 12 12 |  info@acobem.com |  nota legal